MOBİL TEKNOLOJİLERLE YÖNETİM


Mobil Teknolojilerle Yönetim

Mobil teknolojiler hayatın hemen her alanında önemli değişimler yaratıyor. Dijital devrimden sonra mobil devrim de hem kişilerin hem de kurumların hayatını ciddi ölçüde dönüştürüyor. Hızlı, kolay ve düşük maliyetli iletişim sadece kişiler için avantajlar yaratmakla kalmıyor, kurumların da iş yapma biçimlerine, verimlilik ve karlılıklarına önemli etkiler yaratıyor.

Şirketler ve çalışanları ihtiyaç duydukları bilgiye, ihtiyaç duydukları yerden ulaşmak suretiyle üretim, lojistik, pazarlama, satış ve satış sonrası süreçlerde geçmişten farklı olarak birbirleriyle uyumlu ve koordineli çalışma imkanı buluyorlar. Bu durum gereksiz tekrarları, zaman kayıplarını, bürokrasi ve kırtasiyeyi büyük ölçüde azaltıyor. 

Mobil teknolojilerle uyumlu yazılımlar sayesinde tedarik, stok ve envanter kontrolü sıfır hata seviyesinde yürütülebiliyor.  Gereksiz stok maliyetlerinin yarattığı maliyetlere katlanmaya gerek kalmıyor. İnsan kaynaklı hatalar ortadan kalkıyor. Özellikle teknoloji yoğun imalat yerlerinde söz konusu olan karmaşık süreçlerin yürütülmesi, denetlenmesi gibi faaliyetler mobil teknolojiler yardımıyla kolayca yönetilebiliyor. Üstelik coğrafi uzaklıklar mobil teknolojiler sayesinde kolaylıkla aşılabiliyor.

Mobil teknolojilerin yarattığı bu avantajlar yönetim yaklaşımlarını da büyük ölçüde değiştiriyor. Geleneksel yönetim fonksiyonları olan emir-kumanda, organize etme, koordinasyon ve denetleme mobil araçlar yardımıyla çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Yöneticiler daha fazla bilgiyi daha kısa zamanda elde edebildiklerinden yönetim süreçleri ile ilgili olarak hızlı ve rasyonel karar alma imkanına kavuştular. Daha geniş bir coğrafyada insan kaynağını kontrol etmek, yönlendirmek ve mobilize etmek büyük bir rahatlık sağlıyor. Mobil teknolojilerin yarattığı yeni yönetim yaklaşımı yönetici tiplerini de değiştiriyor. Yeni yöneticiler ellerinde tabletler, akıllı telefonlar, sürekli internet bağlı ve çeşitli uygulamalar yardımıyla bütün iş süreçlerini yakından takip etmek için özel çaba harcıyorlar. Günün her saatinde üretim, stok, satış, pazarlama ve finans verilerine ulaşarak çeşitli kararlar alıp bunları ilgililere iletebiliyorlar. 

Teknolojik dönüşümün yarattığı yeni yönetici tipi bu gelişmelere ayak uyduramıyorsa alanı terk etmek zorunda. Zira artık her türden şirketi yönetmek için hızlı çalışan parmaklara ihtiyacınız var. Dokunmatik ekranlarda nazikçe yapılan sürüklemelerle dünyanın her noktasına ulaşıp bütün sorunlarınıza çözüm bulabiliyorsunuz. Yeni bir satış müdür arıyorsanız tabletinizden profesyonellerin buluştuğu ağlardan hızlıca bir araştırma yapabiliyorsunuz. İşe başvuran adayların profilini yine aynı yöntemle inceleyebiliyorsunuz. Hammadde fiyatları hakkında bilgi anlık olarak mobilinizden size ulaşıyor. Otomobilinizle şirketinizin depolarından birisine giderken tabletinizden konferans sistemiyle şirket merkezinizdeki toplantıya katılabiliyorsunuz. Farklı bölgelerden fabrika yeri seçimi için sanal tur yapabiliyor ve satın alım kararı için finansal durumunuza bakabiliyorsunuz. 

Mobil teknolojiler işleri, şirketleri ve yöneticileri dönüştürüyor. Geleneksel yönetim yaklaşımları giderek işe yaramaz hale geliyor. Teknolojinin yarattığı yönetim kültürü yönetici profilini zorlayacak gibi görünüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Entegre Pazarlama İletişimi